pátek, dubna 07, 2006

Umučení mladých mužů za pultem?

Kevin Smith, který v případě Jersey Girl (u nás opět distributor "geniálně" zaúřadoval a překřtil ji na "Tátu na plný úvazek", jako kdyby nebylo bordelu v těch názvech u jeho filmů opravdu málo) sliboval, že se v jeho dalších filmech už neobjeví oblíbená a značně kultovní dvojice věčně zhuleného a obskurního Jaye ve žluté teplákovce a Tichého Boba v podání Smitha samotného. Ale poté, co se Jason Mewes vyléčil ze své drogové závislosti, Smith mu slíbil, že se přeci jen tyhle dvě populární "postavičky" objeví znovu na velkém plátně, a to hned v podobě pokračování, které se nedávno dočkalo své první oficiální upoutávky.
Smith je známý tím, že jeho upoutávky, tedy aspoň teasery (u nás je pro ně jeden moc hezký název "dráždič"), jsou neskutečně autorsky vymazlené a k neuvěření vtipné, většinou využívajíc podkres, hudební i mluvený, pokud se jedná o voiceover komentátora. A v případě traileru na Clerks 2 (oficiální název je Passion of the Clerks, narážka na Gibsonův opruz je snad zřejmý) to je hudba z "bisexuální scény" v Mlčení jehňátek při zkoušení "kostýmů", kterou velice "smyslně" předehrává samotný Jay. Podle deníků z natáčení, stáhnutelných z oficiálních stránek, to vypadá, že se bude jednat o opravdovou rodinnou sešlsot se vším všudy a tentokrát se sice nebude natáčet na černobílý materiál a financovat se nebude z kreditek rodičů a odprodanyćh sběratelských výtisků komiksů, většinou od samotného gurua Stana Lee, který si u Smitha zahrál v jeho druhém režijním počinů Mallrats (Flákači), ale natáčí se opravdu v malém.
Doufám, že snad není nijak zvlášť nutné vysvětlovat celé pozadí kolem newyjerseyské pentalogie, čítající filmy Clerks (Mladí muži za pultemči Podvodníci z NJ - pod těmito názvy jsou na videokazetách), Mallrats, Chasing Amy (u nás uveden na videu jako Zoufalec, ve filmovém klubu na druhém veřejnoprávním kanále jako Hledám Amy), Dogma (první Smithův film, který se díky Miramaxu dostal do širší distribuce a do kin i k nám!) a Jay and Silent Bob strikes back (Jay a mlčenlivý Bob vrací úder - ano, mlčenlivý místo Tichý a navíc s malým "m"), ale pro neznalce se o to přeci jenom aspoň trochu pokusím. Všechno to začalo před 13 lety malým nízkoropozčotvým černobílým filmem Clerks o dvou kamarádech s milostnými problémy - Randalem a Dantem -, na který se rozhodně nedalo aplikovat ono tvrzení o v některých případech režijně nezvládnutém a scénáristicky nijak zvlášť napsaném filmu, kdy jenom mladý tvůrce zkouší, co může, aby to poté naplno "rozjel" ve svých dalších počinech. Nechybí zde vše, co dělá Smitha Smithem, nutné diskuze, notně zanícané, o Hvězdných válkaćh (avšak u mě osobně vede ta o rasové diskriminaci z Chasing Amy než o dělnících umřivších na Hvězdě smrti v Clerks), sexu a různých comicsech a hlavně filmech, velice sprostý a v některých chvílích až hrubozrný či pubertální, avšak velice chytrý a vkusně podaný humor... A všechno se to samozřejmě odehrává v New Jersey, což se pro Smithe naprosto podstatné úplně stejně jako pro Woodyho Allena New York, akorát Smithovy postavy nejsou intelektuálové, ale popkulturně diskutující fanoušci, řešící své problémy, převážně sexuálního a jinak osobního rázu. A kolem toho se točí ony dvě postavy Jay a Tichý Bob, proplouvající Smithovým vesmírem a tvořící tak jedno jediné výrazné pojítko, i když jednotlivé postavy mezi sebou a jednotlivými filmy se znají, ovšem k jejim střetům dojde málokdy (výjimkou je Jay a Tichý Bob vrací úder, který těží hlavně ze znalosti Smitholandu). A na to se samozřejmě nabalil animovaný seriál, comics atd.
Pokud se dá říci o Clerks, že obsahují jisté politicky nekorektní scény jako soulož s mrtvolou na záchodku, to samé by se dalo prohlásit o Smithově následujícím počinu Mallrats, kde se mluví o pískomilovi v prdeli hned za podkresu úvodních titulků (právě jsem Vám zkazil jednu pointu, ale co, seru na Vás, neznabozi), konkrétně se jedná o obměnu Clerks: malý obchůdek (Quick Stop!) zde vyměnil Smith za velký obchoďák a vztahy jsou opět na denním pořádku, ale u kritiků si vedl film průměrně a v kinech propadl, naštěstí se dočkal zaslouženého statutu kultu až na DVD. A přišla Chasing Amy, kde se v hlavní roli v nejlepším světle předvedl samotný Ben Affleck a dondes je Amy prohlašována za jeho dosavadní nejlepší herecký výkon v celé, pro někoho nepochopitelně hvězdné kariéře, a stal se tak stálým hercem Kevina Smithe, který se zatím objevil v každém jeho filmu vyjma debutu Clerks. Hlavními hrdiny je TS a Banky, kteří píší comics o našich oblíbených postavách Jay a Tichý Bob a jeden z nich se zamiluje do dívky, lesbičky a celé je to překvapivě posmutnělý a hořký snímek, pokud mohu soudit, Smithův zatím nejlepší. Dogma vyměnilo popkuturní diskuze o pohlavních orgánech comicsových hrdinů za přemítání o katolicismu a ateismu a překvapivě proti němu vystupovali různé církve, ještě předtím, než ten film viděli, a překvapivě proto, protože Smith je sám katolík a i přes sprostá slova a několik sexuálních narážek a lacinyćh vtípků ("Ten negr mi dluží dvanáct babek" či "Říkalas, že jak bude zbývat 5 minut do konce světa...") se sice jedná o road-movie s několika hluchými místy, ale stále k zbláznění vtipnou, opravdu dobře napsanou a s "šokantně" kvalitně zrežírovanými akčními scénami, což není zrovna Smithův obor. A o Jayi a Tichém Bobovi vracejícím úder již řeč byla a i když se celý film potácí od slušných až po geniální narážky na filmy a fekální humor zde střídají vtipné dialogy, jedná se o film, který je skutečně snad pouze pro znalce a fanoušky Smithe. A pak přišla Jersey Girl, vyrovnání se s úmrtím vlastního otce, studiový film, nadprůměrně kvalitní od ostatních jemu podobných, ale nijak nevybočující a dokonce i zapadající v filmografii Kevina Smithe, který po půlhodině ztrácí pořádné tempo a po osvěžující diskuzi v restauraci o sexu a různých hercích v malých roličkách nepřekračuje průměr.
A zbývá jen doufat, že Smithovy věty o tom nejzábavnějším, co kdy napsal, nebude jenom planý slib a dle traileru to sice vypadá, že potřebné popkulturní dialogy a drsnější humor nebude chybět, bohužel jsem si nevšiml nějaké gradace a doufám, že se nebude jednat o čistý samoúčel, jak to dle některých sćen vypadá, ač se dle traileru nedá opravdu soudit. Snad druzí Clerks dopadnou aspoň tak jako třetí Hvězdné války a newjerseyskou hexalogii nezkurví Smith tak jako Lucas obsazením Haydena Christensena do hlavní role Anakina Skywalkera. ",Nebezpečí, nebezpečí. Mé jméno je Anakin a mé herectví na hovno kurví ságu.´"

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dorej článek. jen jedna oprava,Kevin Smith si pochopitelně zahrál Silent Boba i v prvních clerks.

Anonymní řekl(a)...

Po Clerks samozřejmě Smith nenatočil Chasing Amy, ale Mallrats. Předpokládám že Clerks2 dopadnou skvěle, protože Kevin Smith má už něco za sebou a nevaří z vody, tak jako ty při psaný týhle sračky, posranej debile!