čtvrtek, dubna 06, 2006

South Park, desátá sezóna

Ať si kdo chce co chce říká ohledně hrubozrnosti jednotlivých dílů, South Parku se neodpáře, že boří hranice a navíc má i přes velkou míru sprostosti opravdu inteligentní humor, který je navíc naprosto úžasně pointovaný a k zbláznění vtipný, i když poněkud, pravda, pubertální, na rozdíl od dospělého počinu tvůrců Parkera a Stonea Team America: Světový policajt. Zatímco fanoušci Simpsonů, jiných žlutých oblíbenců navážející se do amerického snu a pospolitosti rodiny, ač South Park se víc soustřeďuje na přetvářku, svět hvězd a politickou situaci či média a násilí ve společnosti, prohlašují, že od 10. sezóny nejsou jejich hrdinové již tak vtipní, pro South Park to naštěstí neplatí a je radost sledovat, jak Parker se Stonem využívají filmového jazyku a možnosti vyprávět i prokreslit nové postavy na velice malé ploše pouhých dvaceti minut, a navíc je zatím každý z dílů poměrně zásadních, protože nás opustí jedna z divácky oblíbených postav a není jisté, jestli se vrátí anebo ne. (Pokud jste to tedy nepochopili, ano, považuji South Park za lepší seriál než Simpsonovi a zatímco si myslím, že by tvůrci SP dokázali natočit animovaný film bez hrubozrného či jinak obhroublého humoru, tvůrci S by to určitě nezvládli, nemluvě o tom, že povinné ponaučení musí být v S na konci skoro pokaždé deklamováno, na rozdíl od SP, kde si z něj dokonce i dělají legraci. A navíc SP hodně pomáhají ironické komentáře, v jednom díle dokonce naše čtveřice hrdinů, Stan, Kyle, Eric a Kenny, se snaží přijít na něco, co ještě nebylo v Simpsonech, ale nepovede se jim to.)

To se bohužel i stalo Šéfovi, namluveném slavným zpěvákem I.Hayssem, jemuž byl dokonce věnovaný dvoudíl, kdy v prvním díle odešel, protože se v SP cítil prázdný a toužil najít smysl života, a v druhém díle se vrátil, ale jak se poté ukázalo, s vymytým mozkem a toužící po sexu s dětmi, v čemž měla prsty jedna super horolezecká organizace. Parker se Stonem si umně pohrávají s filmovými klišé i v krátkém díle, na který mají pouhých 20 minut, a tak za pomocí hudby nádherně ironizují nastálou situaci či opravdu dojímají, protože pod záplavou toho nejhrubozrnějšího humoru, těžícího ze sexuálních úchylek a fekálního humoru, se skrývá velké poselství o... blablabla, abych pravdu řekl, kdyby Šéf v (spoiler) posledních minutách, když mu kůži z tváře strhne šelma a medvěd, nedefekoval (/spoiler), asi bych uronil i slzu. A kurva, ty postavy se tam na rozdíl od Simpsonů opravdu vyvíjejí a kdo by to kdy řekl, že z Erica Cartmana nebude takový nesnesitelný a rozmazlený spratek, ale bude mít i srdce natolik velké, aby obrečel odchod Šéfa ze všech chlapců nejvíc a (spoiler) zachránil Kylea před "smugem" (/spoiler) a nechal si to pro sebe.

Pokud by Vás třeba zajímalo, proč tomu tak je a tvůrci zabili již zažitou postavu, tak je to kvůli "sobním důvodům", který se točí kolem toho, že I.H. odmítl dál onu postavu namlouvat čistě proto, že "tentokrát je to osobní" a dotkli se náboženství, které vyznává, tak, že to překročilo všechny meze, a řeč je samozřejmě o scientologické církvi. Přesné vyjádření zní: "Na světě je místo pro satiru, ale přijde chvíle, kdy satira končí a nastupuje intolerance a fanatická nenávist vůči náboženskému přesvědčení jiných lidí. Náboženské přesvědčení je pro lidi svaté a vždy by mělo být respektováno." Nejsem si jist, jestli se dá scientologická víra považovat za náboženství, budiž, ale proč Hayesovi nevadilo, když si Parker se Stonem utahovali z židovského náboženství, musslimů, křesťanů a dalších, je minimálně k zamyšlení...

Ale aby tento text nevypadal jako adorace za South Park oproti Simpsonům, je nutné podotknout, že tvůrci Simpsonů rozhodně pracují lépe s filmovými citacemi, kdy nejen že přejímají celou nastálou situaci, ale doplní ji i i identickou anebo silně podobnou hudbou a tvoří variace na dané filmy, přičemž postavy mají úplně stejné motivace jako filmové předobrazy, zatímco v South Parku se jedná jen o čistou parodii, shozenou nějakou drsnou hláškou - v případě první epizody desáté sezóny o závěrečné (spoiler) Šéfovo povstání v grandiózním stylu třetí epizody Hvězdných válek, s hláškou na rtech "Tak co děti, nedaly byste si sallysburský steak a jako moučník mé černé slané koule?". South Parku by se dalo ještě vyčítat, ač sám to nemám zapotřebí, že by mohli Stone s Parkerem začít něco nového a jiného, nejlépe pustit se do dalšího celovečerního filmu a neparticipovat neustále na slávě jednoho, i když kvalitního seriálu, protože v některých případech se jejich humor značně omrzí, vlastně pokaždé s nástupem nějak sexuálně odchylné záporné postavy, která hlavním hrdinům vyhrožuje naprostými banalitami.

V posledním odstavci bych jen rád ještě zmínil, že premiéra filmových Simpsonů byla dána na 27.7.2007, což je konečně datum, které předznamenává, že by se měly věci dát pořádně do pohybu a dokonce je k vidění i velice krátká, asi ani ne půlminutová upoutávka, v níž je velice inteligentně využito supermanovské logo a Homer sedící na gauči a prohlašující něco ve smyslu, že by si tedy mohli pospíšit (k vidění je například na této adrese). Poté je možné porovnat, který ze seriálů je opravdu lepší a dokáže rozesmát či dojmout na celovečerní ploše lépe, ale vzhledem k tomu, že se zápletka kolem Simpsonů: Filmu má točit kolem uzavřenosti městečka kvůli nehodě v elektrárně, kterou způsobil Homer, nějak se obávám, že se bude těžit z hlavních a známých postaviček a nedojde se dál, jako tomu bylo v South Parku, ale nenabízelo se to v jednotlivých dílech nadále rozvádět.

Žádné komentáře: