sobota, září 15, 2007

INLAND EMPIRE: poškrábaná vinylová deska?



FILM:
Protože jsem se posledním celovečerním opusem (ano, opravdu je to opus už pro svou rozmáchlou délku, nikoliv epos – to je Inland Empire spíše lyrika) zabýval níže v obsáhlé kritice, zmíním se jenom o tom, že napodruhé je IE pořád stejně dobré, akorát ne tak emociálně působivé, na druhou stranu mnohem sevřenější a pochopitelně i zábavnější než napoprvé. Jenom si dovolím menši interpretaci: vzhledem k okázalým poctám Sunset blvd., které jdou ze všech Lynchových děl co do intertextuality nejdál, od dialogů až k stejnému oblečení a i držení svíček, doporučuji film vnímat jako příběh o slávě a jejím odlesku, o nevěrohodnosti fikčních světů a o nezdravém ponoření se do nich, prostitutku sledující v televizi Králíky poté – stejně jako hlavního hrdinu Sunset blvd. – za mrtvou. Věřte mi, je to pak ještě větši zábava a víc věcí najednou dává zcela jasný smysl.

DVD: Sice bych si to měl nechat až na závěr recenze dvoudiskové edice Inland Empire pro region 1, ale nemůžu si to odpustit a nenavnadit vás hned ze začátku: IE je nejenom nejlépe připraveným a vybaveným i technicky zpracovaným Lymchovým filmem na DVD, ale dokonce i jedním z nejlepších a nejpropracovanějších disků, s jakými jste se kdy setkali… při nejmenším dvoudisků.

Ano, David Lynch je pořád ten záhadný tvůrce, který nerad podává ke svým filmům vysvětlení, ale s objevem internetu a možnostech DVD se vracel ke svým starším filmům a jindy enigmatická figura režiséra začala vystupovat do popředí, namlouval rozhovory a komentoval své filmy (komentoval, nikoliv interpretoval!) v nově natočených filmech o filmu. Možná to někteří zmlsaní fanoušci kulatých placek berou jako samozřejmost, ale každý fanoušek jásal nad tím, když do hodinového filmu o filmu byl vstřižen rozhovor s Lynchem a když na kolekci první sezóny Městečka Twin Peaks byl aspoň dokument o něm, ale bez něj. Tentokráte to došlo až tak daleko, že Mistr sám dohlížel na vydání IE na DVD… a je opravdu o co stát.






Předně se jedná o dvoudiskové balení, které „překvapivě“ neobsahuje popis filmu, pouze onen nápis „Žena v nesnázích“ a informaci o vybavení disku a v krabičce samotné poté „leták“ na Lynchovu stránku o kávě a připravovaný dokument o něm. Bonusy, které svou stopáží překonávají film jako takový a opravdu se blíži pomalu ke čtyřem hodinám, jsou umístěny na druhém disku, na disku prvním je film s třemi volitelnými zvukovými stopami a titulkovou výbavou v jednom jediném jazyce – francouzském. Ti, kdož viděli poslední neuchopitelný mistrovský opus v kině, se mohou možná obávat toho, že by nerozuměli polským větám, ale nechybí natvrdo v obraze anglické titulky v těchto pasážích.

Musím se přiznat, že pokud někteří o filmu píši jako o „neuchopitelném“, popř. „nepopsatelném běžnými konvencemi“, nevím, co si ti stejní lidé počtou s DVD – to totiž obsahuje jednak volbu obrazu 4:3 a 16:9 kvůli nastavení titulků a jejich pozice v obraze (velice zajímavá volba, mohla by se objevovat na více disků), možnost upravit si barevnost, kontrast a další obrazové propriety přímo v menu disku a… volbu zvuku. Je nutné uznat, že takhle dobře namíchané stereo (2.0) jsem neslyšel opravdu dlouhou dobu, poté je zde ale ještě podivná volba dvou zvukových stop, přičemž obě jsou v 5.1 – první nese označení „near-field“ a druhé „far-field“ a jedná se o nastavení ryze subjektivní, přičemž záleží na tom, jak daleko sedíte od svého dvd přehrávače a reprosoustav.

Na prvním disku s filmem se skrývá ještě malý bolusový materiál v podobě cca. 3-minutové alternativní scény rozhovoru s „psychiatrem“ (pokud ho tak lze označit, jednoduše ten pán s šikmýma brýlemi a divnou vizáži), ale pozor, jedná se o skrytý bonus pouze pro majitele počítač, protože jinak na siluetu králíka ve výstřelu najet nejde. Jednoduše zkoušejte své štěstí s myši, ovládač vám v tomhle nebude bohužel moc nápomocen.







Pokud by někdo chtěl skuhrat nad tím, že přijde o tři minuty alternativních scén (scény), tomu to vynahradí zcela druhý disk, který jich má oficiálně 75 minut a neoficiálně nějakou tu hodinku a půl. Proč oficiálně a neoficiálně? Protože oficiálně se vystřižené a jinak nepoužité scény skrývají pod názvem „More Things That Happened“, neoficiálně proto, že ve filmu je k vidění segment z kraťasu Ballerina, který zde můžete zhlédnout v kompletní, 13minutové verzi. Nepoužitým scénám se dostalo stejného zacházení jako filmu, takže máte možnost volit mezi dvěmi zvukovými stopami (near a far field) a nemožnost přeskakovat mezi kapitolami – jednotlivými segmenty, musíte si těch 75 minut prosedět jednoduše celých.

Jestli vám DVDčka s filmy Roberta Rodrigueze nejsou cizí a máte rádi jeho krátké dokumenty o vaření na place, kdy se dozvíte i nějaké ty zábavné historky, tak Lynch je má rád zjevně taky a ve dvacetiminutovém „kraťasu“ nazvaném Quinoa nám povypráví, jak hrozivý zážitek může být nakupování jídla. Upřímně, zážitek je to co do působivosti srovnatelný s Inland Empire, protože se natáčelo na digitální kameru, obraz se přepnul do černobílé  a výrazn2ou složkou jsou zde zvukové efekty.

U Lynche není nic tradičního či konvenčního, což platí i o něčem, co by se dalo nazvat „filmem o filmu“ o délce 40 minut, s názvem „Lynch 2“. Vzhledem k tomu, že tohle dvou-dvd sestavoval a na bonusy dohlížel sám režisér, docela dost překvapí, že se zde nedočkáme tradičních mluvících hlav a hlavně že zde Lynch není vylíčen v moc přívětivém světle – je zde prezentován jako perfekcionista, který – pokud není po jeho – na lidi klidně i řve, na druhou stranu není schopný říct ani jedno sprosté slovo.






Sjížděl-li někdo bonusovou výbavu na Mazací hlavě, jistě tam natrefil na cca. hodinový, v případě Inland Empire čtyřicetiminutový rozhovor s Lynchem na všechna různá témata, kdy mezi ty hlavní patři samozřejmě přechod z estetické vypiplanosti jeho filmů k ušpiněnosti  a odpornému vzhledu digitálu, jak se podepsala transcendentální meditace na filmu samotném a také v současnosti mezi fanoušky už kultovní prohlášení, že každý, kdo si myslí, že viděl film, když se na něj kouká na svém mobilu či něčem podobném, je zatraceně mimo.

Zbytek bonusové výbavy je již tradiční, setkáte se zde se třemi upoutávkami na film, přičemž každá má po minutě, a obsáhlou galerii fotografií, kterou jde jak normálně listovat mačkáním tlačitka „next/další“ na dálkovém ovládači anebo si ji pustit jako „slideshow/sled fotografií za sebou“. Jestli je vám příjemnější druhá možnost, prohlédnete si kolem dobré stovky fotek jak z natáčení, tak i plakátů a fotosek v nevyrovnané kvalitě a strávíte u toho nad sedm minut. Nemyslete si ale, že téhle edici není co vytknout, kdybych chtěl být opravdu velký hnidopich, tak bych se zmínil o tom, že mi zde chybí aspoň jedna ze dvou písní, kterou Lynch nazpíval pro film, a také to, že se ostatní tvůrci a herci neprojevují, zvlášť u Laury Dernové či Ironse to zamrzí. Někdo se také mohl podívat na způsob distribuce a propagace filmu, zvlášť kráva na jedné a Dernová na druhé straně a mezi nimi Lynch, o tom mohla být alespoň zmínka. Ale to už je hnidopišení a upřímně, i když druhý disk rozhodně nemá 211 minut, jak je inzerováno na obalu, stále překonává svou stopáži celovečerní tříhodinový film a post „jedna z nejlepších DVD edic“ mu to nesebere.






Závěr: Volba je jasná, fanoušek anebo ten, komu se IE zamlouvalo, si jednoznačně musí pořídit dvoudiskovou region jedna verzi, už kvůli vystřiženým scénám, protože u nás těžko vyjde takhle do nejmenšího detailu vypiplaná edice. Hard-core fanoušci si zakoupí jak region region jedna, tak i region dva verzi, protože bonusy se vůbec nepřekrývají a R2 obsahuje „navíc“ hodinu a půl rozhovorů, i když podle recenzí „dost na jedno brdo“. A ten, kdo je Lynchův fanda, ale film se mu z prapodivných důvodů nezamlouval, mu dá na DVD aspoň šanci, třeba s těma vystřiženými scénami, s nimiž by film vypadal opravdu jinak, je přesvědčí, že David je génius a tohle DVD je jeho dílem.


Žádné komentáře: