pátek, března 31, 2006

TV Tipy

Pokud jste čekali, že po dvou odlehčujících zprávách to do Vás naperu zase nějakým intelektuálským blábolem, tak jste čekali špatně, protože jsem zvolil zlatý střed, kterým naseru úplně každého, a přicházím se snad pravidelnou týdenní rubrikou a navíc dodržím svůj slib, jenž jsem si dal, o 3 zprávách denně. Vzhledem k tomu, že příští týden není moc co doporučovat a pokud něco je, dá se vyzdvihovat snad jenom Filmový klub na České televizi, rád bych poukázal na - ve své době - kritizované filmy, které s odstupem času jsou lepší a lepší, hlavně kvůli spoustu nápodobám apod.
Všechny milovníky sebetrýznění uspokojí nosatá Barbra Streisandová se svým Pánem přílivu, poukazovat na českou filmovou komedii z roku 1952 Dovolená na horách nemám zapotřebí, a tak jenom budu varovat přet nepovedenou adaptací comicsu Neprůstěelný mnich, který jenom dokazuje, jak moc se propadl Chow Yun-Fat ve své hollywoodské kariéře poté, co odešel z Hongkongu. Nejlepším filmem na sobotu tak zůstává překvapivě teenagerovská komedie, ovšem pro starší publikum, Něco na té Mary je bratrské dvojice Farrelyových, s neodolatelnou Cameron Diazovou a vkusně natočenými obhroublými scénami, z nichž vévodí souboj se psem a "gel" ve vlasech.
Neděle je chudší než sobota a kvalitních filmových zážitků se člověk dočká až večer, v případě Krásy divokých koní na čtvrtém kanálu a Balkónu z roku 1963, amerického filmu dle divadelní hry Jeana Ganeta vyprávějící příběh operety, odehrávající se v rozpětí jednoho roku 1814-1815. Kovbojové jsou v kurzu, a ač se nejedná o ty teplé a v celém filmu se neobjeví ani jeden pudink, přesto Krása divokých koní, začínající ve 22:10, stojí za pozornost již kvůli zračné a v nejlepším slova smyslu staromilské režii.
Vstupujeme do prvního dne pracovního týdne a v záplavě reality show, se zde najde i tip týdne, nikoho nepřekvapí, že je jím Metropolis Fritze Langa, který jste sice mohli vidět minulým rokem v rámci Projektu 100 2006, který má pravidelně dramaturgii naprosto v hajzlu, ale kdo si vpzomíná na luštění přiloženého papíru s titulky k filmu v temném kinosalu, ten mi dá za pravdu, že aspoň tentokrát může člověk sledovat, o čem to je, a ne jak je to krásně experesinosticky ztvárněno. Doporučovat Alias doufám není třeba. A na úterý tady je k doporučení seriál, který díkybohu není propagován jako ten nejlepší ze všech, ovšem na poli válečném může konkurovat těm nejlepším filmům, a má ho nastarost samotný Steven Spielberg s Tomem Hanksem. Středa, Kritická péče S.Lumeta z roku 1997, která sice nedosahuje vrcholu jeho filmů jako Psí odpoledne nebo 12 rozhněvanyćh mužů, protože nemá tak detailní drobnokresbu postav a i ta gradace a tempo pokulhává, ale i přesto příběh o tájmech nemocnice a pacientů stojí za zhlédnutí, pokud budete vzhůru ve 23:15. Ve čtvrtek to vypadá, že opět bude stát za povšimnutí jen Filmový klub, protože 22:55 běží titulkovaný Pavouk Davida ronenberga, pojednávající o stáří a rozebírající oblíbené cronenbergovské téma duality a výbuchů násilí i animosity, podané strávitelně i pro mainstreamovějšího diváka. A je smutné, že krom Monty Pythonů a Červeného trpaslíka, stálic rubriky (no dobře, budoucích, detailisti...) stojí za pozornost pouze průměrný Scottův snímek Krvavý příliv, který dává Prima ve 22:20.

Pokud jsem něco vynechal, můžete na to upozornit v komentářích, pokud to tady vůbec někdo čte, a filmovými odpady se nehodlám zabývat stejně jako považuji za zbytečné odkazovat na různé filmy o filmy, zvlášť když většina plní propagační funkci a nestojí za míň než nic. důvod, proč jsem se rozhodl věnovat jenom 4 zákaldním kanálům, které by měl chytnout každý, je ten, že sám kabelovku nemám, tak považuji za zbytečné se s tím štvát pro ostatní, asi tak. Já vím, je to arogantní a sobecké, ale takový už jsem já. :-P

Žádné komentáře: