sobota, července 01, 2006

TV TIPY reloaded

Rozhodnul jsem se, že se vrátím ke skomírající rubrice, když je k tomu víc jak vhodná příležitost vzhledem k poměrně zajímavém programu českých televizí v následujících dvou týdnech. Ale neslibuji, že od toho neopustím a raději se nebudu věnovat konkrétním tvůrcům, filmům či zajímavostem točícím se kolem nich, než suchopárnému vypisování toho, na co byste si měli v programu našich televizí dávat pozor, a nebo naopak neměli.

V sobotu 1. července nepropásněte legendární „western“ Sedm statečných Johna Sturgese, který mimochodem i v těchto dnech vychází nově ve dvoudiskovém provedení s českým dabingem a novými dokumenty na bonusové placce. Dodávat, že se jedná o americký remake Kurosawova filmu Sedm samurajů je, myslím, zhola zbytečné, a tak akorát doplním, že originál můžete sehnat za příznivou cenu nepřesahující stokorunu v Levných knihách a že snímek Sedm statečných udělal každého ze sedmi hvězdu.

Pokud si ale nepotrpíte na klasiku či jste Sedm statečných viděli již nespočetněkrát a máte chuť na něco jiného, všemi deseti doporučuji vynikající Dokonalou vraždu, kterou uvede televize Nova ve 21:50, bohužel s dabingem a v ořezu. Shodou okolností se také jedná o předělávku, tentokrát klasické podívané mistra napětí a děsu Alfreda Hitchcocka – Dial M for Murder aka Vražda na objednávku, která byla poněkud statická a bylo na ni znát, že vznikla dle divadelní hry. Tenhle nedostatek předělávka se skvostným Michaelem Douglasem napravuje a kdybych chtěl být za kacíře, musel bych říct, že po herecké stránce Dokonalá vražda nemá na originál, ale po těch ostatních... Ale já za kacíře raději nebudu a doplním jenom, že Dial M for Murder je k sehnání v rámci plechového boxu sira Hitchcocka u Warnerů, kteří ho ve výprodeji teď nabízejí za bratru 899,-.

V neděli 2. července si nenechte ujít legendárního Slaměného vdovce Billyho Wildera z roku 1955, který bude uveden na druhém veřejnoprávním kanále v podvečerních hodinách v 17:25 a v němž se objeví ona slavná scéna Marilyn Monroe stojící nad kanálem s vlajícími šaty. Pokud ale pomineme kultovní statut téhle pasáže, stále zůstává originální, k zbláznění vtipná a skvěle vypointovaná podívaná, která sice nedosahuje na mistrovská díla jako Sabrina či Sunset Blvd., ale i tak je milým osvěžením v zatuchajícím programu.

Pondělní nabídku narušuje akorát snad poslední dokonalý film bratří Coenů ještě před tím, než se začali vykrádat, s dokonalým Georgem Clooneym v úžasná variaci na Homéra, v které se setkáte s krávou na střeše a perfektní hudební stránkou a několika drsnějšími, krásně černohumornými fórky – Bratříčku, kde jsi. To můžete zhlédnout ve 21:35 na ČT2 v originálním znění s titulky.

Úterní porce je prázdná a krom stálých seriálů jako Simpsonovi či M*A*S*H nestojí za pozornost skoro nic, a tak dochází k situaci, která asi nikdy neměla nastat – doporučuji film, v němž hlavní roli hraje Jean-Claude Van Damme. Double Team, který poběží na Nově ve 23:05, je ukázkou toho,co se špatným hercem, který je spíše atletem, dokáže udělat dobrý režisér jako Tsui Hark, který má na svém kontě takové filmy jako New Dragon Inn či Once Upon a Time in China II. Skutečně poslední „vandammovka“, která je povedená a dá se na ni dívat, navíc tahle akční buddy komedie je jedna z mála z těch 90. let hned vedle Smrtonostné zbrani, kdy hlavní dvojka se k sobě skvěle hodí – a Denis Rodman skutečně hraje!

Jak už to tak nějak bývá zvykem, pokud je svátek, a to ve středu je – Cyril a Metoděj, televizní dramaturgie je na bodu mrazu a dávají zaručené hitovky, které ale s přibývajícími léty nudí: můžete v hlavním vysílacím čase na třetím kanále zhlédnout film Marie Poledňákové S tebou mě baví svět a přesvědčit se o tom, jestli nálepka o „veselohře století“ je oprávněná a také o tom, že (s)tvůrkyně zrůdnosti Jak se krotí krokodýli, kdysi uměla točit i povedené filmy, které ale přesto trpí odporným čecháčkovstvím a hladivým humorem.

Proto bych chtěl dát do pozornosti snad nejlepší film neskutečně přeceňovaného tvůrce Rona Howarda, který se propadl na úplné filmařské dno svým zatím posledním „filmem“ Da Vinci Code podle předlohy „spisovatele“ Dana Browna. Tím filmem je Výkupné, které už svým názvem napovídá, o čem asi tak bude, s vynikajícím Melem Gibsonem v hlavní roli – užijte si ho, je to opravdu napínavý a strhující kousek, který běží hned po S tebou mě baví svět ve 21:25.

Čtvrtek je nejlepším dnem v týdnu, jenom škoda, že ostatní filmy z krátké přehlídky Krzystofa Kieslowského poběží se zkurveným dabingem a v posraném ořezu (njn, muselo to ven, díky bohu za dvdčka a oslíky), ale aspoň Dvojí život Veroniky, jenž jste mohli zhlédnout i v rámci letošního Projektu 100, bude v původním znění s titulky a snad bez obrazových deformací. Ne nadarmo se říká, že Dvojí život je takový doplňek Tří barev a mohl by mít podtitul „oranžová“, zamrzí jen, že se někdy film zvrhne do kýče. Rozhodně ale tip týdne, který byste si neměli nechat ujít: 21:40,ČT2.

V hlavním vysílacím čase pokračuje Prima vždy ve čtvrtky (snad se nepletu) „přehlídku-pásmo“ filmů Clinta Eastwooda, který se ze zajímavého herce poněkud fašistických rolí (Drsný Harry apod.) a postavu „Nikoho“ v neowesternech Sergia Leoneho propracoval až do pozice ceněného režiséra, který ve svých posledních filmech reviduje žánr, ukazuje, o co v něm skutečně jde a pohrává si s jednotlivými klišé – a to samé platí i o gerontologickém sci-fi Vesmírní kovbojové.

No a pokud se vám bude chtít brzy vstávat, rozhodně se podívejte na klasický dobrodružný film v dobách, kdy se ještě uměly dělat, v 7:45 na Primě: Cesta kolem světa za 80 dní!

A jdeme do finále, pátek není žádný svátek (to se dokonce i rýmuje!) a za pozornost stojí akorát docela povedená adaptace i u nás populárního komiksu pánů Gosciniho a Uderza Asterix a Obelix od zkušeného režiséra Clauda Zidiho s Gerárdem Depardiuev roli Obelixe, kteroudává Nova ve 20:00. Krom toho, že film ztrácí tempo v druhé půli a nabere ho zase v závěru a že některé triky jsou méně povedené, se jedná téměř o dokonalou adaptaci, která komiksu rozhodně špatné jméno nedělá a dokonce vystihuje i jeho atmosféru a je téměř stejně vtipná!

SKÓRE: Tento týden vyhrává ČT2, protože má jednak nejlepší kousek z nabídky, Dvojí život Veroniky, a vedle toho i silnou porci filmů od Coenů a Wildera. Hned za ní je překvapivě Nova, která sice nenabízí dokonalé podívané, ale vždy se jedná o silný nadprůměr, ať již co se týče Výkupného a nebo Double Teamu, či Asterixe a Obelixe a Dokonalé vraždy. Prima překvapuje jen dobrodružnou klasickou podívanou, adaptací románu Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní a nezklamala s dalším Eastwoodovým snímkem, ale přesto 2 pozoruhodné filmy za týden je opravdu slabé skóre. Přesto ale nezůstává nejhorší, tohle místo si pro sebe uzmula Česká televize a její první kanál, kdy krom Sedmi statečných neběží zhola nic zajímavého.

TIP TÝDNE: Dvojí život Veroniky, 21:40, ČT2.
Již výše jsem uvedl, z jakých důvodů stojí za pozornost Dvojí život Veroniky a pokud jste si ho čirou náhodou nechali ujít v rámci Projektu 100, tentokrát ho neprošvihněte – má totiž mnohem blíž Kieslowského raným filmům jako Amatér, než k jeho pozdější tvorbě – a navíc je to krásně poetické, po obrazové stránce téměř umělecké dílo, které vás buď chytne, i když někdy se zvrhává do kýče, a nebo úplně unudí a otráví – ale už za ten pokus to stojí.

SHIT TÝDNE: Deuce Bigalow: Dobrej striptér.
Pokud chcete znát důvod, tak bych si vypomohl památnou hláškou Monty Pythonů: Neny ftypny. Ale z nějakého záhadného důvodu se ten film lidem líbí a chodí na něj do kina, hlavně v zámoří, a tak mohou vzniknout ještě hloupější a fekálnější pokračování, která trumfnou i dno subžánru – Zamilovaného profesora II.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.